nt> Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA yles DefLockedState="false” DefUnhideWhenUsed="true” DefSemiHidden="true” DefQFormat="false” DefPriority="99″ LatentStyleCount="267″> UnhideWhenUsed="false” QFormat="true” Name="heading 1″ />

lvetica,sans-serif;">یُبَیِّنُ اللهُ لَکُمُ الایاتِ لَعَلَّکُم تَتَفَکَّروُن(بقره/266) خدا آیات خویش را برای شما اینچنین بیان میکند ، باشدکه به اندیشه فرو روید.

آنچه امروزه به عنوان یکی از بهانه های رایج درمیان عامة مردم شنیده میشود تا عدمِ موفقیّت ها و ناکامی ها با آن توجیه گردد ،کمبودِ وقت به خصوص در زمینة خلوت با خود و تفکُّر در مسائلِ اساسیِ زندگی است اما پیامبر عظیم الشأن اسلام که قران کریم او را اُسوة حسنه برای بشریت میداند ، یک ساعت تفکر را ازهفتاد سال عبادت برتر دانسته اند. یکی ازمتفکّرین مغرب زمین به نام نورمن کازینس میگوید :

این ادّعا که جهتِ آگاهی و کسب اطّلاعات وقت نیست ، ادعائی بیش نیست زیرا وقتی که جهت « اندیشیدن » اختصاص یابد ، بهترین عامل جهت صرفه جوئی در وقت است .

آنچه مسلَّم است آنکه تفکُّر مقدمه ای لازم برای دستیابی به اهداف و آرزوها است چنانچه مولایمان علی علیه السلام میفرمایند :

آنکه چشمِ اندیشه اش را باز کند ، به نهایتِ آرزوهایش میرسد.( غررالحکم/ ح8784 )

واما اندیشه و همّتِ آدمی تأثیراتِ متقابل بریکدیگر دارند وهریک نشان ازدیگری است. خواجة شیراز این موضوع را به زیبائی بیان میکند :

تو  و طوبیّ  و ما  و قـامتِ یار       فکرِ هرکس به قدرِ همّت اوست

در اهمیّتِ نوعِ تفکُّر نسبت به زندگی که حقیقتِ خود را در گفتار و عملکردِ آدمی نشان میدهد ، توجه شما را به توصیة زیر جلب مینمائیم :

مُراقبِ افکارَت باش آنها به گفتار تبدیل می شوند ، مُراقبِ گفتارَت باش آنها به کردار تبدیل می شوند

مراقب کردارت باش آنها به عادت تبدیل می شوند ، مراقب عاداتت باش آنها به شخصیّت تبدیل می شوند

مراقب شخصیّتت باش که به سرنوشتت تبدیل می شود .

نکتة بسیارمهمّی که دراین زمینه مورد توجهِ روانشناسانِ موفقیّت قراردارد«تفکرنظام یافته» وبه تَبَعِ آن«تمرکُزِ فکر» میباشد ولذا در بسیاری ازکتابهای منتشرشدة مُرتبط با راهکارهایِ موفقیت در زندگی به این موضوع توجه ویژه نشان داده شده که به نمونة زیر اکتفا می گردد :

« برایان تریسی» در کتاب فرمول نابغه ها می نویسد : نابغه ها از این توانائی برخوردارند که نیروی ذهن را بطور کامل بر والاترین و مطلوبترین هدفی که در هر لحظه دارند متمرکز کنند . درحقیقت نابغه ها همواره قوای سرکش را مهار کرده و تحت فرمان خویش در می آورند . حال آنکه غالب مردم به دلیل پراکندگی و عدم انسجام فکر قادر نیستند مسائل راعمیقاً بررسی کنند ، درنتیجه با اتخاذ تصمیمات ضعیف و اشتباهات فراوان از دستیابی به یک راه حل قابل حصول و ممکن و معقول ومنطقی عاجزند .

آنچه حضرت حافظ در اوج حکمت عرفانی خویش و در قالب نصیحتی روشنگرانه در اختیار ما قرار داده ، پرهیز از پراکندگی ذهنی است که از ابزارهای ابلیس به شمار میرود و ثمرة این خودداری از تشتُّتِ فکری ، کسب جمعیت خاطر، آرامش روان و مژدة کامروائی است :

ز فکـرِ تفرقـه باز آی تا  شَوی  مجمـوع        به حُکمِ آنکه چو شُد اهرمن، سروش آمد

وآنگاه که انضباط فکری در وجود انسان نهادینه گردد رفتارهایمان نیز به نظم گرایش یافته و فرصتهای بیشماری برای دستیابی به موفقیت و بهره برداری از استعدادهای خدادادی در وجودمان فراهم می آید چنانچه از پدر اختراعات بشری « ادیسون » نقل گردیده است :

تمام پیشرفت های عالمگیر خود را مدیون تفکُّرِ منظم و یادداشت برداری دقیق هستم .

حال شایسته است که به این پرسش اساسی پاسخ گوئیم که « چه مقدار از زمانی را که دراختیار داریم صرف تمرکز بر اندیشه هائی می کنیم که موجب باروری احساساتمان شده و به رشد وتقویت رفتارهائی مفید و رضایتبخش میانجامد !؟ »

به جای اینکه رفتارتان را مرکز توجه قرار دهید ، هر روز بر روی افکارتان کار کنید . ارزش کار و صرف وقت وانرژی در ساحت درون ، صدبار بیش از عرصة بیرون است. در حقیقت این افکار شماست که احساساتتان را می آفریند و در نهایت به اعمالتان منتهی می شود . ( دکتر وین دایر / باورکنید تا ببینید ص 80 )

راز ماندگاری و عظمت کلام  سِحرآمیزِ لسان الغیب شیرازی آنگاه بر خوانندگان غزلیات سراسر حکمت و معرفت او آشکار می گردد که دریابند او با تفکری نظم یافته حاصل از درک قوانین نظام خلقت و توأم با احساساتی قرینِ جذبة الهی به سرودن شعرمیپرداخته است لذا از سرِ شوریده حالی  «نظم پریشانِ» خود را بازتاب گرفتاری پرندة اندیشة سیالِ خود در دام عشق به معشوق ازلی میداند :

حافظ آن ساعت که این نظمِ پریشان مینوشت          طایـرِ فکــرش  به  دامِ  اشـتیاق  اُفتـاده  بود

تحقیق و تدوین : حمید نصری

در گفتاراوّل ، به جایگاهِ دو موضوع اساسیِ «تفکّر» و «همّت و پُشتکار» اشاره گردید که حافظ آنها را لازمة موفقیّتهای آیندة انسان می داند : نیلِ مُراد برحَسَبِ فکر و همّت است قرآن کریم انسا…" data-path="../../plugins/share_plugin/img/">
موضوعات: اخلاقی
[چهارشنبه 1392-12-07] [ 10:14:00 ق.ظ ]